недеља, 28. септембар 2008.

Besplatne estetske operacije u Srbiji

Mnogo je pacijenata koji žele da „poprave“ neki fizički nedostatak o trošku države, a sve pod izgovorom da imaju zdravstveni problem * Cenovnik estetskih operacija
B. CARANOVIĆ, Izvor: Vecernje novosti

Neki i danas pokušavaju da se zbog određene anomalije na telu ili licu „ogrebu“ za estetsku operaciju uz dijagnozu „emotivno nestabilna ličnost“. Ipak, da bi besplatno seli na hirurški sto plastičara, pacijenti moraju da imaju dokaz više lekara, snimke i nalaze da im je zdravlje zaista ugroženo.
Prema rečima dr Gorana Lazovića, načelnika Centra za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, najčešće operacije gde se prepliću „zdravlje i lepota“ su korekcija nosa, kapaka, velikih grudi i visećeg trbuha.
- Ponekad je teško napraviti razliku između estetske operacije i one koje mi nazivamo „obavezan vid“ - objašnjava dr Lazović. - Najčešće su manipulacije kod operacija nosa, jer više od 90 odsto ljudi ima iskrivljenu nosnu pregradu i može da prođe s pričom o zdravstvenom problemu.
Tih korekcija nosa zbog devijacija, sa svim dokazima i snimcima, bude i više od 100 u toku godine. Sa druge strane, zahvata smanjenja grudi o trošku Fonda imamo svega tri ili četiri godišnje.
Dr Lazović kaže da je za sve operacije potreban nalaz lekara, potvrda raznih snimaka, a i kada lekari odobre, slučaj ide na komisiju Fonda. Prema njegovim rečima, treba mnogo strpljenja da se sve to ispuni. Najčešće se dešava da oni kojima stvarno treba operacija odluče da je sami plate, jer ne mogu da čekaju. Oni drugi, uporniji,
bez obzira na to da li im je operacija neophodna ili samo estetska, dočekaju besplatan zahvat.
- Često se dešava da nas pacijenti mole da kada već radimo operaciju zbog zdravstvenog problema, recimo devijacije nosa, da ga i malo korigujemo. Upravo je to „samo malo“ i najveći problem. U privatnoj ordinaciji to „još nešto“ koštalo bi oko 500 do 1.000 evra. To je zato što se kod nas rad lekara najmanje ceni. Tačno je da se ne troši dodatni materijal, ali se ulaže rad i vreme lekara.
I kod operacije spuštenih kapaka, kako kaže dr Lazović, moguće je „koketirati“, mada je neophodan nalaz da mišići kapka nisu dovoljno čvrsti. U toku godine na ovom institutu uradi se dvadesetak operacija visećeg trbuha. Oslabljeni stomačni mišići koji se često i razdvoje, najčešće ako je osoba smršala 30 do 40 kilograma, posebnom operacijom se povezuju. Ipak, pre toga je neophodno skinuti višak kože, pa se tako istovremeno zbog zdravstvenog problema, obavlja i estetska operacija.

CENOVNIK ESTETSKIH OPERACIJA

  • OPERACIJA nosa u Centru za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju košta oko 55.000 dinara.
  • Smanjenje grudi se plaća 90.000 dinara.
  • Podizanje kapaka je 25.000 dinara.
  • Operacija visećeg trbuha je zahtevnija i košta od 80.000 do 90.000 dinara.
Pretpostavlja se da se godišnje više od 3.000 Srba podvrgne plastičnim operacijama
Najčešće se povećavaju grudi, koriguje nos, isisava masnoća iz tela i uklanjaju podočnjaci.

1 коментара:

Anonymous,  10. јун 2009. 07:10  

da li bi mogao da mi kažeš gde se nalazi taj centar za rekonstrukciju i plastičnu hirurgiju?

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP