четвртак, 11. јун 2009.

Plastični premazi za zaštutu zuba

Reč je o plastičnim premazima koji se stavljaju na zube kako bi bili zaštićeni od karijesa i drugih zubnih bolesti. Plastični premaz stavlja se na površinu zuba, tačnije na trajne kutnjake i pretkutnjake. Zahvaljujući tom premazu, zubi ostaju zaštićeni od hrane i kamenca koji uzrokuju karijes.

Ako razmišljate o tome da li vašem detetu treba plastični premaz, uzmite u obzir kakvi su vaši zubi (genetika), kakav je uopšteno kvalitet detetovih zuba i kakve su njegove navike i ishrana.
Mnogi zubari preporučuju stavljanje ovog premaza za svu decu kojima su izrasli trajni kutnjaci. Ne morate da strahujete da je reč o još jednom bolnom postupku.

Obično su dovoljne jedna ili dve posete zubaru da bi se naneo plastični premaz. Zubar najpre osuši zub (od sline i tečnosti), a zatim stavi premaz i sačeka da se osuši.
Ipak, nemojte da mislite da je plastični premaz stopostotna zaštita od nastanka karijesa. S obzirom na to da se stavlja samo na kutnjake (i pretkutnjake obično nakon šeste godine života) plastični premaz ne može da zaštiti ostale zube, kao ni prostor između.

0 коментара:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP