понедељак, 8. јун 2009.

Svinjski grip u Zrenjaninu?

Nemanja M. (21) primljen je juče oko 14 sati sa simptomima nalik meksičkom gripu na infektivno odeljenje Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, pise Alo!. Oboleli mladić se pre samo nekoliko dana vratio sa svojim kulturno-umetničkim društvom sa gostovanja u Rumuniji. U ovoj zemlji je već konstatovano postojanje virusa H1N1 kod ljudi.

Mladić se po povratku u Zrenjanin obratio za pomoć lekaru u jednoj gradskoj ambulanti, ali je ubrzo upućen na infektivno odeljenje u bolnici „Đorđe Joanović“, izvestio je "Alo!". On je imao stalnu visoku temperaturu, proliv i curio mu je nos, što, doduše, nisu pojave vezane samo za ovu opasnu bolest. Niko od njegovih drugova iz KUD-a nije imao iste simptome. Prvi nalazi su iznenadili lekare u Zrenjaninu, te su zato hitno zatražili novu analizu krvne slike kako bi bili sigurni da li se radi o virusu H1N1 ili ne.

Izvor „Alo!“ iz bolnice rekao je da su zaposlenima rezultati, u najmanju ruku, bili veoma čudni i da su se susreli sa nečim do sada nepoznatim. Stoga je zdravstvenom osoblju savetovano da obrate pažnju, a mladić je odmah smešten u posebne prostorije prediviđene za ovakve slučajeve.
Iako je Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ sinoć radila normalno, lokalni mediji podigli su uzbunu vešću o zaraženom mladiću, pa su mnogi žitelji grada na Begeju, čuvši ove sumnje, bili veoma uspaničeni.
Uzorci krvi Nemanje M. sinoć su stigli u referentnu laboratoriju Instituta za imunologiju „Torlak“. Rezultati se očekuju danas, kao i odgovor na pitanje da li je Srbija „dobila“ prvog obolelog od meksičkog gripa.

Simptomi bolesti
Virusi meksičkog gripa se prenose najčešće kašljanjem i kijanjem, a mogu živeti na otvorenom nekoliko sati. Lek ili vakcina protiv ovog virusa zasad ne postoje, ali je H1N1 osetljiv na lekove koji se koriste protiv ptičijeg gripa, kao što su Tamiflu ili Relenca. Simptomi ovog gripa su slični uobičajenom - visoka temperatura, bolovi u mišićima, umor, upala grla, glavobolja, groznica. Neki ljudi imaju i proliv i povraćaju.
Izvor: Alo!

0 коментара:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP