четвртак, 31. јул 2008.

HAG UZIVO: Sudjenje Radovanu Karadzicu

Radovan Karadžić ponovio je pred Haškim tribunalom da ima neoborive dokaze o pokušajima da ga likvidiraju.

"NATO me nije hapsio jedno vreme, što je bilo u skladu sa dogovorom (sa Holbrukom). Međutim, posle sam bio izložen pokušajima likvidacije. Sve je to donelo nevolje Republici Srbiji i Republici Srpskoj, mojoj porodici i prijateljima", rekao je bivši lider RS.
Sudija Bonomi odgovorio da će sud pažljivo razmotriti to pitanje.
Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je da će do ponedeljka podneti predlog izmenjene optužnice protiv Radovana Karadžića koji je tvrdio da ima "neoborive dokaze" da je NATO pokušao da ga ubije.
Karadžić rekao da je podneo Tribunalu tri dokumenta o tzv. sporazumu o imunitetu (sa Ričardom Holbrukom) koji mu garantuju izuzimanje od odgovornosti pred MKSJ. On je rekao da je taj sporazum Holbruk sklopio s njim u ime Kontakt grupe i da nije reč o bilateralnom sporazumu, nego o aktu koji je vodio do usvajanja rezolucije SB UN.
Na statusnoj konferenciji, tužilac Alan Tiger rekao je da će "učiniti sve što može" da predlog nove optužnice bude podnet sudskom veću na odlučivanje već do petka, a sigurno u ponedeljak. Po pravilima suda, sudije će potom predlog optužnice razmotriti i, ako ocene da je to primereno, potvrditi, čime će ona stupiti na snagu.
Pretpretresni sudija Ijan Bonomi nagovestio je da bi, u tom slučaju, nova optužnica mogla biti ponuđena Karadžiću na izjašnjavanje o krivici krajem sledeće ili početkom naredne nedelje.
Karadžić je, sa druge strane, ponovio tvrdnje da mu je američki izaslanik Ričard Holbruk garantovao imunitet pred Tribunalom, ne samo u ime SAD, nego i Saveta bezbednosti UN, te da ima "neoborive dokaze" da je NATO pokušao da ga ubije.
Sudija Bonomi uzvratio je da će veće, razmatrajući te tvrdnje, morati da uzme u obzir da li je Holbruk imao pravo da sklapa sporazume u ime Tribunala. "Čak i da je to što vi kažete istina, razmotrićemo da li treba da ima uticaj na rad nezavisnog suda", naglasio je sudija.
Optuženi je tvrdio i da Tužilaštvo želi da "zbrza" i "smandrlja" proces protiv njega, te zatražio da sudija opomene tužioce zbog navodnih izjava koje u javnosti stvaraju utisak da će "sve biti brzo gotovo".
Ostajući pri nameri da se brani sam, uz napomenu da će formirati tim pravnih savetnika ako mu Tribunal obezbedi sredstva, Karadžić je kazao da "odbranu ne može ispustiti iz svojih ruku" zato što "niko ne poznaje činjenice bolje od mene".
Optuženi je naznačio da ne brani samo sebe, "nego i moj narod koji je tamo mnogo propatio, kao i šefove malih država koje su se već našle ili bi se mogle naći na udaru NATO-a".
Pominjući mogućnost da Karadžiću bude odobreno da se istovremeno zastupa sam, ali i da ima advokata koji će mu pomagati, sudija Bonomi ga je pozvao da još jednom razmisli o tome koji je najbolji način za odbranu.
Bonomi je pružio uveravanja Karadžiću da će sa drugim sudijama uskoro doneti odluku o njegovim podnescima kojim je osporio nadležnost Tribunala i tvrdio da mu je Holbruk garantovao imunitet.
Karadžić je, zatim, zatražio od sudija da ne donose odluku u vezi sa sporazumom o imunitetu koji je, kako tvrdi, imao sa Holbrukom, dok on "ne okončao istragu" koju je o tome pokrenuo.
"Holbruk nije govorio samo u ime SAD, nego i u ime stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Kontakt grupe... Taj sporazum je izazvao velike patnje mene, moje porodice, mojih prijatelja, Srbije i Republike Srpske", tvrdio je Karadžić, dodajući da su svi bili podvrgnuti pritiscima i "teroru Gebelsovskih razmera".
Bivši predsednik RS izjavio je i da ima "neoborive dokaze" da je NATO pokušao da ga "likvidira".
"Prvo me nisu hapsili, u skladu sa sporazumom sa Holbrukom, a zatim su - posto je glavni tužilac Ričard Goldston odbio da povuče optužnicu - pokušali da me ubiju", kazao je optuženi.
Karadžić je tokom rasprave ostao i pri zahtevu da mu se svi transkripti zasedanja suda dostavljaju na srpskom jeziku i ćirilici, za koju je napomenuo da je "nastala u mojoj porodici" i pored toga što se zapisnici u sudu vode samo na engleskom jeziku.
Pravni savetnik Radovana Karadžića, advokat Toma Fila, izjavio je ranije holandskim medijima da će njegov klijent stupiti u štrajk glađu, kao što je svojevremeno učinio i Vojislav Šešelj, ukoliko mu ne bude dozvoljeno da se pred Tribunalom brani sam.
Fila kaže da Karadžić ima 15 kilograma manje nego kada je došao u Sheveningen, što je rezultat "specijalne dijete" koju je sam izabrao.
Karadžić je u 11 tačaka optužen, po principu individualne i komandne odgovornosti, za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.
Karadžića su 21. jula uhapsile vlasti Srbije u Beogradu, odakle je prebačen u Hag 30. jula.
Sutradan, kao i u drugom pojavljivanju pred sudijom Tribunala, krajem avgusta, odbio je da se izjasni o krivici, posle čega je u spis, u skladu sa pravilima, uvedeno da se ne oseća krivim.

Karadžić odbio da se izjasni,u spis uneto da nije kriv

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas je u ponovljenom pojavljivanju pred Haškim tribunalom po drugi put odbio da se izjasni o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.
U skladu sa pravilima suda, pretprocesni sudija Ijan Bonomi u spis je zatim uveo da optuženi nije kriv. Karadžić je rekao da bi "tu konstataciju voleo da čuje na kraju suđenja" i pitao može li sudiju da "drži za reč", na šta je Bonomi odgovorio da "ćemo to videti uskoro". "Ne izjašnjavam se u skladu sa svojim stavom prema ovom sudu", rekao je Karadžić (63), pošto ga je sudija Bonomi pitao da li želi da se izjasni o krivici po tačkama važeće optužnice čiju je izmenu najavilo Tužilaštvo.

Izvor: B92, Tanjug

Bivši lider bosanskih Srba i drugi put je odbio da se izjasni o haškoj optužnici, koja ga tereti za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Pozivajući se na pravilnik i praksu suda, sudija Ijan Bonomi zatražio je da se u zapisnik unese da je optuženi naveo stav da "nije kriv". Nova optužnica biće gotova krajem septembra, najavilo je haško tužilaštvo.
Odbijanje da se izjasni o optužbama Karadžić je objasnio svojim "stavom prema sudu", za koji je rekao da nije sud međunarodne zajednice već sud NATO-a, organizacije koja hoće da ga likvidira.
"Ja sam prestao da koristim lažno ime, pa treba i ostale strane to da učine," rekao je Karadžić.
Sudija Ijan Bonomi, koji je preuzeo slučaj Karadžića, nije dozvolio da se u sudnici povede rasprava o bilo čemu osim o optužnici.
Pošto je Karadžić odbio da se izjasni o njoj, primenjena je procedura koja je uobičajena u slučajevima kada optuženi odbija izjašnjavanje o krivici - u zapisnik je uneto da se optuženi ne smatra krivim.
"Unesite ’nije kriv’", rekao je sudija Bonomi, a Karadžić, očigledno raspoložen za dijalog, upitao je: "Da li mogu da vas držim za reč?"
Bonomi: S čim u vezi?
Karadžić: Da nisam kriv?
Bonomi: To ćemo tek videti, gospodine Karadžiću.
Plakati podrške "Obraza"
Plakati sa likom haškog optuženika i bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića pojavili su se na ulicama Bačke Palanke.
U zaglavlju plakata nalazi se znak "Obraza", a preko nacrtanog lika Karadžića piše - Srbin. Slova natpisa su izmešana, ćirilična i latinična.
Tužilaštvo je najavilo da će do kraja septembra podneti predlog izmenjene optužnice protiv Karadžića, te da to nije moguće učiniti ranije.
Takav tempo rada kancelarije Serža Bramerca iznenadio je sudiju Bonomija, koji je rekao da je veoma iznenađujuće da je rad na izmeni optužnice počeo tek posle Karadžićevog prebacivanja u Hag. "Nadam se da to niste ozbiljno mislili," prokomentarisao je sudija.
Inače, Karadžić je ponovio da će se u Tribunalu braniti sam, ali da će imenovati i pravni tim koji će mu u tome pomagati.
Sudija Bonomi savetovao je optuženom da ipak angažuje profesionalce koji će mu pružiti stručnu pomoć, naročito kada dođe vreme da se odgovori na predlog izmenjene optužnice protiv njega.
Sudija je za 17. septembar zakazao prvu statusnu konferenciju, na kojoj će, kako je rekao, biti razmatrani brojni dokumenti koje je Karadžić uputio sudu u prethodnih mesec dana.
Podsetimo, Karadžić je tražio da se proces protiv njega obustavi jer, zbog "medijske kampanje" koja je vođena protiv njega, suđenje neće biti pošteno.
On je takođe tražio da se bivši američki diplomata Ričard Holbruk pozove da odgovori da li je bio inicijator sporazuma kojim je navodno Karadžiću garantovano da neće biti izveden pre sud.
Konačno, Karadžić traži da se ispita da li je njegov život u opasnosti i da li SAD, NATO ili neko drugi želi njegovu likvidaciju.

Tribunal dozvolio objavljivanje naloga za pretres

Haški tribunal saopštio je da je, po zahtevu Radovana Karadžića da mu se dostave kopije svih naloga za pretres koji su izdati u njegovom slučaju, dozvolio da tri sudska naloga za pretres postanu dostupni javnosti.

U obrazloženju odluke Tribunal navodi da se Tužilaštvo nije usprotivilo da javnosti budu dostupni sudski nalozi za pretres, od kojih su dva izdata 24. februara 1998, a treći 11. septembra 2003. godine, jer smatra da je u interesu pravde da oni ne budu i dalje zapečaćeni.
U podnesku od 6. avgusta Karadžić je zatražio da mu se dostave kopije svih sudskih naloga za pretres koji su povezani sa njegovim slučajem, uključujući datum njihovog izdavanja, lokacijama i imenima osoba čija će imovina biti pretražena.
Takođe, Karadžić je u drugom podnesku, sa istim datumom, od Tribunala zatražio da mu se dostave kopije o nalozima koje je taj sud izdao o zamrzavanju imovine.
Tribunal je takav Karadžićev zahtev ocenio spornim jer "nijedan organ" suda u Hagu nije izdao takav nalog, pozivajući se i na obrazloženje Tužilaštva koje tvrdi da "nema saznanja" o bilo kakvoj naredbi o zamrzavanju imovine, izdatih u slučaju Karadžić.

  • TV prenos iz Haga pojavlivanja Karadzica emtovace se na kanalima koje ovde mozeti gledati onlajn: >B92 Info >RTS satelit
"Karadžiću ne pripada pomoć"

Dušan Ignjatović iz Kancelarije za saradnju Tribunalom izjavio da Radovan Karadžić ne ispunjava uslove za finansijsku pomoć Srbije.
Izvor: Danas

Haški optuženik i bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić ne ispunjava nijedan od dva uslova za materijalnu pomoć države Srbije, rekao je Ignjatović za Danas.
"On nije državljanin Srbije i nije se dobrovoljno predao. Takođe, njegova porodica se nije obraćala Nacionalnom savetu za saradnju s Hagom", rekao je direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.
Srpski ambasador u Holandiji Radoslav Stojanović izjavio je ranije da će Karadžiću biti ponuđena puna pravna pomoć, a da mu je već nuđena pomoć u novcu. Advokat ovog haškog optuženika Goran Petronijević tvrdi za Danas da je Srbija dužna da pomogne bivšem političkom lideru bosanskih Srba.
Ignjatović je, takođe, rekao da se u nekim ekstremnim slučajevima pomoć može dati ukoliko i nisu ispunjeni ovi uslovi, a to je "ako se podnesu dokazi o egzistencijalnoj ugroženosti".

Video:
Karadzic u Hagu - Hteli su da me likvidiraju

Karadzić je rekao da ne želi da mu se čita optužnica već bi da dobije najavljenu novu, izmenjenu, optužnicu, a predsedavajući sudskog veća potvrdio je da je tužilaštvo priprema. Karadzić je pred sudijom Alfonsom Orijem potvrdio svoj identitet i ponovio svoju odluku da se za današnje pojavljivanje pred tribunalom odrekao službenog zastupnika.
Bivši lider bosanskih Srba se pred sudom pojavio u tamnom odelu, ošišan i bez brade i brkova, odnosno onakav kakav je javnosti bio poznat 90-ih godina.
Sudija Ori je Karadžiću predočio osnovne elemente optužnice, a interesovao se i za njegovu poslednju adresu.
Karadžić je rekao da je njegova zvanična adresa njegova kuća na Plama, ali da je za vreme koje je proveo pod drugim identitetom živeo u Ulici Jurija Gagarina 267 u Novom Beogradu.
Sudija Ori je upitao Karadžića da li postoji neko koga bi sud trebalo da obavesti da se on nalazi u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, na šta se Karadžić nasmejao i rekao da ne veruje da postoji iko ko ne zna gde se on trenutno nalazi.
Sudija je i pita koju zemlju Karadžić smatra svojom državom, na šta je bivši predsednik Republike Srpske odgovorio da se smatra državljaninom Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.
Na pitanje koju zemlju želi da sud obavesti gde se nalazi, Karadzić je odgovorio da "ako ne znaju gde se sada nalazi, neka ih neko obavesti".

Novo pojavljivanje Karadžića pred sudom, kada će se izjasniti o optužnici, zakazano je za petak, 29. avgust.
Sa tim datumom složio se i Karadžić, kome nije odgovaralo da to bude drugi mogući termin - 28. avgust, po svemu sudeći zato što je tada srpski verski praznik.

Na pitanje tužioca Bramerca da li će sud komentarisati koliko je delikatno i rizično da se optuženi sam brani, kako se najavljuje, sudija je odgovorio da će o načinu odbrane biti reči kada Karadzić o tome zvanično obavesti sud.
"Pravo da se sami branite je vaše pravo, ali nije apsolutno pravo", rekao je sudija Ori, obraćajući se optuženom.
Karadzić je izjavio da će se pred sudom braniti sam.
On je rekao i da postoji neregularnost u vezi datuma njegovog hapšenja, jer je tri dana držan na nepoznatom mestu, bez prava na advokata i telefonski poziv.

Karadzić je želeo da govori i o razlozima zbog kojih se pred sudom pojavljuje tek sada, pomenuvši dogovor sa američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom, naveo da mu je bio ugrožen život i izrazio bojazan da takva opasnost još nije prošla. Na pitanje da li ima primedbe na tretman Karadzić je odgovorio da nema primedbi na ponašanje službenih lica i da je "bio i na gorim mestima".


Imenovane sudije

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar imenovao je članove Sudskog veća koje će suditi Radovanu Karadžiću, u kome su, osim sudije Alfonsa Orija, i Bakone Moloto i Kristina van der Vingart.
Sudija Ori, pred kojim će se nekadašnji predsednik Republike Srpske danas prvi put pojaviti zbog izjašnjavanja o krivici po navodima optužnice, zadužen je za vođenje pretpretresnog postupka, dok će se Moloto i Van der Vingartova u postupak uključiti tek kada počne suđenje, objasnila je portparolka Tribunala Nerma Jelačić za Tanjug.
Ona nije mogla da proceni kada će početi suđenje, navodeći da to zavisi od Tužilaštva i odbrane, odnosno njihove pripreme za početak glavnog pretresa pred Sudskim većem.
"U toku pretpretresnog postupka, sudija Ori vodiće stranke (Tužilaštva i odbranu) kroz sve statusne konferencije i spremaće ih administrativno pravnički, kako bi bile spremne za legalnu proceduru, odnosno početak suđenja", rekla je portparolka Tribunala.
To konkretne znači da Tužilaštvo mora obelodaniti odbrani dokaze koje ima protiv Karadžića, a odbrana mora dobiti vreme za pripreme istraživanja, kazala je Nerma Jelačić, navodeći da sve to ne može biti završeno brzo.

Foto galeriju prvog pojavljivanja Radovana karadžića pred sudijama haškog Tribunala možete pogledati OVDE.


* RADOVAN KARADZIC- Poslednje vesti
* DOSIJE: Radovan Karadzic - Dragan Dabic

6 коментара:

Anonymous,  31. јул 2008. 08:59  

krive radovana karadzica za ubistvo nesrba, a ne krive busha za ubistva neamerikanaca, majku im uffff. on nije krivac nizasta, on je branio svoj narod, niko nije prekrsteni rukuva stajo u ratistu, svi su ubijali, ali samo srbe napadaju, nije fer. i muslimani su nas ubijali, pa obed oslobodjeni!!!!! RADOVANE MI SMO NA TVOJOJ STRANI

Milica Srpkinja,  31. јул 2008. 17:02  

Na zalost, ne vazi ista pravda za sve. Tuzno je gledati nase ljude kako tamo sede, kao u nekom kavezu, izlozene pogledima celog sveta koji u njima vidi samo kriminalce...

Dragisha,  31. јул 2008. 17:03  

Oboje ste u pravu, u ratu je sigurno zlocina bilo na sve strane, a eto, ispada da su samo Srbi krivi za sve.

Anonymous,  31. јул 2008. 17:10  

Zlocin nema nacionalnost

Anonymous,  4. август 2008. 17:51  

U svakom slucaju, Radovane - izdrzi!

Anonymous,  5. април 2009. 06:21  

dobroje raso da nije drug tito ziv i nacebi zabvrsio ko jebeni cica draza a tutije prednost daces dozivotno ostati ida o svemu dobro da razmislis za svoj cetnikjkluk koji si mogao izbjeci dasi ostao u sarajevu na skolovanju kod gospodina alije izerdbegovica nekti bude fino do odlaska u na onaj sve tamoces ponovo na sud izaci a biceti 100 puta gore nego u hagu al nesikeraj sa sveje to za zlocvince kao ti

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP