петак, 10. октобар 2008.

Stiže herberprot-P - kubanski lek za gangrenu!

Kubanski lek za gangrenu „herberprot-P“, koji se koristi za sprečavanje amputacije kod dijabetičara, uskoro bi trebalo da bude registrovan i u Srbiji.
Izvor: Alo!

Ovaj jedinstveni lek, koji se u obliku injekcija primenjuje direktno na rane, zaceljuje ih i tako sprečava njihovo dalje širenje, a time i dosad neizbežno odstranjivanje ekstremiteta, svojevremeno je koristio i naš proslavljeni glumac Velimir - Bata Živojinović prilikom lečenja na Kubi.
- Preko prijatelja smo saznali da je na Kubi pronađen taj lek za gangrenu i ja sam otišao tamo i primio injekcije, koje su u mom slučaju bile veoma delotvorne - rekao je Bata za „Alo!“.
U zavisnosti od težine stanja, potrebno je između 10 i 15 ampula. Na Kubi, lek je dostupan svim građanima besplatno, ali zemlje uvoznice mogu očekivati cenu od oko 500 dolara po ampuli.
Lek je nedavno registrovan u matičnoj zemlji, a u Srbiji se, kako je za „Alo!“ potvrdio Zoran Vujović, direktor firme „Vama“, uvoznika tog medikamenta, nalazi u procesu registracije.
- Ime leka je „herberprot-P“ i nedavno je registrovan posle višegodišnjih kliničkih ispitivanja u njihovom Centru za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju. Proces registracije u našoj zemlji je započet i nadamo se da će lek uskoro dobiti dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva u Srbiji - kaže Vujović.
U Srbiji nije poznat broj osoba koje su zbog takozvanog dijabetskog stopala postale invalidi, ali kako je saopštio Institut „Batut“, procenjuje se da šećernu bolest ima čak 500.000 osoba, odnosno 6,7 odsto populacije.
Prema rečima Vujovića, posle dobijanja dozvole, saradnja će najverovatnije biti uspostavljena sa Zavodom za hiperbaričnu medicinu, koji već tretira pacijente sa gangrenom primenom terapije čistim kiseonikom.
- Zavod smo prepoznali kao ustanovu koja već pomaže ljudima koje je ovakva muka zadesila. Predviđeno je da određena grupa lekara iz Zavoda otputuje na Kubu kako bi se edukovala u primeni leka, kao i dolazak njihovog uvaženog stručnjaka dr Ćirina u Srbiju - kaže Vujović.
Karmen Marero, regionalni direktor kubanske firme „Heber biotek“, specijalizovane za izvoz farmaceutskih proizvoda te zemlje, boravila je nedavno u Srbiji zajedno sa predstavnicima nekoliko ministarstava sa Kube. Ona je razgovarala i sa ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem, koji bi, kako je „Alo!“ saznao, u decembru trebalo da uzvrati posetu i razgovara o daljoj saradnji.

3 коментара:

Anonymous,  10. новембар 2008. 13:37  

kako da neko dodje do ovog leka?

bojan 25. фебруар 2009. 13:24  

AKO JE TO ISTINA ONDA JE OVO ČUDOTVORAN LE ALI GDE MOŽE DA SE NABAVI U NAŠEM OKRUŽENJU? HITNO!!!

Anonymous,  25. фебруар 2009. 13:58  

Predlazem da pozovete redakciju lista Alo! koja je o ovome pisala i zamolite da pronadju novinara koji je to istrazivao, odnosno kontakt sa firmom "Vama" koja bi trebalo da bude uvoznik.
Zelim Vam puno srece!

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP