субота, 11. октобар 2008.

U Beogradu protest antifasista

Protest antifašista završen je oko 18 časova bez većih incidenta. Policija je sopštila da su privedene 34 osobe.
Beta

Predstavnici i aktivisti Antifašističke kampanje najpre su održali skup u 16.30 na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a sat vremena kasnije su krenuli na Terazije, do spomen obeležja ubijenim antifašistima Beograda.
Desetak minuta ranije počela je i uobičajena šetnja u organizaciji pokreta 1389 koji svakodnevno protestuju zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Kardžića. Oni su se uputili ka Hramu svetog Save, a jake policijske snage su obezbeđivale obe grupe i time onemogućile njihov neposredi kontakt.
Dok su predstavnici Antifašističke kampanje prolazili pred Trga Republike, organizatori zabranjenog neonacističkog skupa "Marš za jedinstvo Srbije" izavali su nekoliko sitnih incidenata. Oni su šetali centrom grada u manjim grupama bez ikakvih nacističkih i partijskih obeležja.
Jedan od mladića je bacio baklju na učesnike antifašističkog marša pod nazivom "Neće proći", više pripadnika neonacističkih pokreta provociralo ih je dok su na Terazijama odavali poštu žrtvama fašišma, ali je policija sprečila veće incidente.
Policija je tokom protesta privela 34 osobe od kojih su 10 strani državljani, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)Srbije.
Nakon utvrđivanja eventualne prekršajne ili krivične odgovornosti privedenih prema njima će biti primenjene sve zakonske mere, navedeno je u saopštenju.
MUP je naveo da tokom skupova koji su održani u Beogradu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Policija nije intervenisala, već je kroz preventivni rad sprečila mogućnost pojave sukoba, navedeno je u saopštenju.
Protestu Antifašističke kampanje prisustvovalo je više stotina građana, a na ulicama Beograda je bilo oko 2.500 policajaca.
Okupljeni iz pokreta Antifašističke kampanja na Platou ispred Filozofskog fakuleta u Beogradu poručili su da su oni brana fašizmu u Srbiji i da su tu da bi se borili za slobodu od represije, za ravnopravnost i solidarnost. Ne može, kako je rečeno, deset ćelavih budala da maršira u Beogradu i ubije nekoliko tamoputih dečaka.


0 коментара:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP