уторак, 9. јун 2009.

iPhone 3GS

Apple je predstavio svoj novi iPhone, nazvan „iPhone 3GS“, ističući da je dva do tri puta brži od postojećih modela (na šta ukazuje slovo „S“ – speed), da njegova kamera ima nove mogućnosti vezane za digitalni video i da će se u prodaji pojaviti 19. juna.

Tog dana moći će da se kupi u SAD, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Švajcarskoj, nedelju dana kasnije u još šest zemalja, a u julu i avgustu i u ostatku sveta. Model s memorijom od 32 GB koštaće 300 dolara; a sa upola manjim kapacitetom (16 GB) 200 dolara. Oba se nude u crnoj i beloj verziji kao i dosadašnji modeli. Postojeći iPhone 3G sa 8 GB Apple od danas počinje da prodaje po ceni od 100 dolara.

Mada iPhone 3GS spolja izgleda isto kao i prethodni 3G model, u njemu je sasvim nova kamera koja omogućava kontrolisanje fokusa lupkanjem po ekranu ili korišćenjem funkcije Autofokus. Pored toga, ona sad pored slika može da snima i video.
iPhone 3GS ima i funkciju za prepoznavanje govora koja omogućava da se glasom izgovaraju komande za pokretanje aplikacija. Pristupačnost funkcija je unapređena time što korisnicima može da čita, a sličice na ekranu mogu se povećavati zumiranjem.
Poslovni korisnici dobili su ono što su tražili – hardversko šifrovanje. Svakom ko koristi Exchange servis funkcije Find Your iPhone koju sadrži novi iPhone OS 3.0, daljinsko brisanje biće trenutno a pravljenje rezervnih kopija šifrovano. Kao novine su navedeni i ugrađeni kompas i podrška sportskom dodatku Nike+.
Apple tvrdi da će baterija novog telefona trajati duže – devet sati za korišćenje Interneta preko Wi-Fi veze, 10 sati za video reprodukciju a 30 sati za audio, 12 sati za 2G razgovor i pet sati za 3G razgovor.
Sa stanovišta očuvanja životne sredine Apple je ambalažu telefona smanjio za 23%. iPhone 3GS pored toga koristi staklo bez arsenika i LCD bez žive i ne sadrži usporavač plamena na bazi broma (brominated flame retardant, BFR) ni polivinil-hlorid (PVC).
Novi iPhone je predstavljen na Appleovoj konferenciji posvećenoj razvojnim inženjerima (Worldwide Developers Conference, WWDC), na kojoj je kompanija takođe objavila da će njen sledeći operativni sistem, Mac OS X 10.6, Snow Leopard početi da se prodaje u septembru, kao nadogradnja postojećeg, po ceni od 30 dolara.
Appleovi zvaničnici takođe su najavili i promene u seriji prenosivih računara, uključujući i novi 15-inčni MacBook Pro.
Međutim, u fokusu celog događaja ipak je bio novi iPhone i nova verzija 3.0 njegovog operativnog sistema koja će se pojaviti dva dana ranije, 17. juna.
Mikro vesti

0 коментара:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP